Aktualno??ci

Program pt. Ô??Wykszta??ceni rodzice stymuluj─? edukacj─? swojego dzieckaÔ?Ł dla rodzic??w i uczni??w IV-VI klas szk???? podstawowych na terenach wiejskich

W roku szkolnym 2011-2012 fundacja OMNIBUS zorganizowa┼éa cykl bezp┼éatnych szkole┼ä dla rodzic├│w z dziedziny, kt├│r─ů zasugerowa┼éy sami rodzice w ankietach przeprowadzanych w D─ůbr├│wce i Nasiadkach – z agroturystyki. Ankieta by┼éa anonimowa i mia┼éa na celu zebranie informacji o preferencjach rodzic├│w/uczni├│w oraz o sytuacji w zakresie mo┼╝liwo┼Ťci zatrudnienia. Fundacja op┼éaci┼éa lektor├│w oraz materia┼éy szkoleniowe. W ramach programu Fundacja wsp├│┼épracowa┼éa z miejscowymi szko┼éami oraz w┼éadzami samorz─ůdowymi, umacniaj─ůc wi─Özi w lokalnej spo┼éeczno┼Ťci wp┼éywaj─ůce na lepsz─ů integracje socjaln─ů w danym regionie.

We wrze┼Ťniu 2011 roku odby┼é si─Ö zorganizowany przez nasz─ů fundacj─Ö wyjazd dzieci, uczestnicz─ůcych w w/w programie┬á nad morze do malowniczo po┼éo┼╝onego centrum edukacyjno-wypoczynkowego „Daja”, gdzie mogli oni odpoczywa─ç aktywnie oraz mieli zapewnione zaj─Öcia dydaktyczne z ekologii w plenerze,┬á wycieczk─Ö na ruchome wydmy z przewodnikiem, spacer nad brzegiem morza, zwiedzanie latarni morskiej i inne atrakcji.
Dodatkowo w ramach wyjazdu zorganizowali┼Ťmy dla uczni├│w zwiedzanie Muzeum Przyrodniczego w Smo┼édzinie, prelekcj─Ö nt. S┼éowi┼äskiego Parku Narodowego oraz zwiedzanie Parku Jurajskiego w ┼üebie i Oceanarium w Gdyni. Wi─Ökszo┼Ť─ç dzieci nigdy wcze┼Ťniej nie by┼éa nad morzem, wi─Öc za zorganizowanie pobytu naukowego w Smo┼édzi┼äskim Lesie nasza Fundacja otrzyma┼éa od dzieci pi─Ökne podzi─Ökowania.